Instagram – mai mult decat fotografie

Uite un gand interesant: o poza cu hastag este mai mult decat o poza.

Instagram

Poate ca Instagram este unul dintre cele mai bune si cele mai rele lucruri de care se bucura fotografia… ca intreg.

Poate ca e bine ca fiecare dintre noi are sansa sa isi descopere latura artistica si poate ca e rau ca ajungem sa trivializam fotografia si sa nu mai distingem diferenta dintre calitate si kitsch. Dincolo de aceasta dezbatere, Instagram si tonele de poze cu flori, apusuri, pisici, abdomene plate si gaselnite gastronomice se bucura de comunitati si mecanisme specifice. Asa ajungem la hastag.

clint-eastwood-on-instagram

Numarul de tag-uri de pe Instagram este probabil egal cu numarul de halbe de bere din Germania, deci muuuuulte. Din acest motiv, ma voi concentra doar pe cateva dintre acestea, care, din punctul meu de vedere, spun ceva despre cum privim Instagram, dar si fotografia in general.

Nr. 1 – #Latergram – Acesta este un tag dedicat fotografiilor facute in trecut, dar postate in prezent. Wait, what? Serios? :)) Pana la Instagram, fotografia era practicata cu scopul de a te bucura de poze mai tarziu. Toate fotografiile lui Ansel Adams reprezinta un #latergram, toate fotografiile in the history of ever este un #latergram. Poate ca in prezent fotografiile au capatat o calitate mai putin atemporala…? Acum, daca postezi o fotografie cu ceva ce nu faci in momentul respectiv sau cu un loc in care nu te afli si nu adaugi #latergram, e ca si cum ai minti. Asadar… fotografiile, in special cele de pe instagram, reprezinta atat o declaratie a prezentului, cat si un memento vizual. Si asta este excelent, extraordinar, supercalifragilistic. De ce? Pentru ca ne ajuta sa castigam puncte imaginare de popularitate pe internet #likes.

O variatiune speciala a #Latergram este #Regram, dar care are mai mult de-a face cu stabilirea dreptului de autor si recunoasterea primului uploader a unei fotografii mai mult sau mai putin populare.

instagram_c_945680

Nr. 2 – #TagsForLikes – Frumusetea tag-urilor este aceea ca ele faciliteaza formarea unor comunitati impromptu, adica permit oamenilor sa se concentreze asupra unor subiecte specifice: #sports, #flowers, #beauty, #makeup, #lasercat, #robotdinosaur. Asadar, cu cat adaugi mai multe taguri, cu atat ai sanse mai mari de a intra in atentia mai multor comunitati, deci ai sanse mai mari de like-uri. In principiu, e un joc de numere. Folosesti o galagie de taguri, gasesti o galagie de comunitati, atragi o galagie de followeri si BOOM, esti #instafamous. La fel ca utilizatorii de Twitter, WordPress si YouTube, utilizatorii de Instagram adora procesul creativ si, poate la fel de mult, adora recunoasterea din partea celorlalti utilizatori. #TagsForLikes, #InstaGood si #InstaFamous sunt un set de instrumente ce ne ajuta sa atingem cele 15 minute de faima din viata noastra. Conditia evidenta este aceea de a posta fotografii frumoase.

getting-instagram-followers

Nr. 3 #Nofilter – Da, pe acesta il folosesc si eu, alaturi de #canon #mark3 #photoshoot, dar asta pentru ca nu fac pozele cu telefonul, ci cu aparatul foto, apoi le urc pe telefon si… da… sunt un snob :p

Acest tag indica faptul ca uploaderul a ales sa nu foloseasca mecanismul central al instagramului si anume, suprapunerea fotografiei cu un filtru old school si nostalgic. #NoFilter este un tag cu o valoare declarativa foarte puternica in ceea ce priveste frumusetea, valoare si estetica fotografie respective… hmm… daca mai folosesc mult #nofilter cred ca risc sa fiu vazut ca un snob… neah, nu-mi pasa.

Da… unde eram… da. Si totusi… intre mine si panorama sau modelul fotografiat exista multiple filtre implicate in procesul creativ. Ma refer la lentile foto, software de captare si procesare a imaginilor, diferite randari si, de ce nu, chiar perceptia proprie. #NoFilter invoca un soi de… adevar intrinsec, un absolut estetic dar tangibil. Oare e corect sa presupun atat de mult despre o fotografie (fie ea fine-art sau facuta cu telefonul)?

instagram_android

Bun… pai cam care ar fi morala povestii? De ce sunt relevante tagurile acestea?

Pe langa rolul de agregator, acestea ofera context si insemnatate. Da, exista #sunset alaturat unei poze cu un asfintit, dar dincolo de aceste exemple, tagurile ofera sens explicit acolo unde acesta era doar implicit sau poate ca nu era deloc.

Cred ca tagurile sunt speciale pentru ca fac parte din ceea ce Espen Aarseth numeste cybertext (va mega recomand cartea lui, intitulata Cybertext, si nu fiti nesimtiti; am scris text, nu sex). Asta inseamna ca tagurile confera o valoare specifica si transforma fotografia in ceva diferit de o fotografie normala. Fotografia, tagul si commentul, toate devin acelasi tot unitar. Intregul proces ilustrat adauga profunzime si personalitate unui obiect banal. Intr-un fel, eu vad acest proces ca o noua incarnare a faimoaselor vorbe „the medium is the message”  Marshal McLuhan. Aceste vorbe sunt mai actuale si mai revelatoare decat in oricare alta perioada istorica, pentru ca acum capata forma literala, nu doar figurativa.

tumblr_min9taq6l21r1thfzo2_1280

Voi ce parere aveti despre Instagram si taguri si… despre ce am debitat pana acum?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s