BIRDMAN / Virtutea Neasteptata a Ignorantei

Aseara am fost sa vad Birdman la cinema Elvire Popesco alaturi de Andu, Alexandra si cativa prieteni de-ai lor. They have this thing… a midweek movie club din care fac si eu parte acum. Facem un poll, nominalizam cateva filme, votam iar apoi mergem sa vedem un film anume sau il … luam de la pirati (da, stiu, nu-i frumos, dar se mai intampla).

birdman-michael-keaton-movie-2014

Asa… si aseara am fost la Birdman. Filmul parca a venit ca un raspuns la articolul pe care l-am postat acum doua zile despre obsesia noastra pentru super-eroi. Toti vrem sa fim speciali, unici. Toti vrem sa salvam lumea, sa avem acea vointa de fier si convingere de neclintit, dar pentru a salva lumea, trebuie mai intai sa ne salvam pe noi insine.

In termeni creativi, pelicula este o… orgie suprarealista (mult mai buna decat Walter Mitty), cu panoramari lungi, tracking shots, one shot (mai ceva ca in Russkiy kovcheg), contraste ridicate, grading de culoare foarte subtil, o muzica ambientala compusa aproape exclusiv din percutii obositoare si, mai ales, distorsii de imagine ce creeaza cadre foarte intime si personale (tehnic, este impecabil). Toate aceste elemente te tin de mana si te conduc prin tumultul psihologic si emotional al personajului principal, Riggan, jucat de Michael Keaton.

Da… filmul regizat de Alejandro Gonzalez Inarritu (21 grams, Babel, Biutiful) este o calatorie splendida; un zig-zag perpetuu prin crevasele psihozei si obsesiei lui Michael Keaton, si spun Michael Keaton pentru ca „Riggan” este doar un nume de cod. Michael Keaton se joaca pe el insusi in aceasta pelicula; singurul moment in care Michael Keaton nu il joaca pe Michael Keaton, este cand Michael Keaton intr-un exces de frustrare il joaca pe Jack Nicholson, dar asta este mai putin important si poate ca doar mi s-a parut mie.

Dupa cum spuneam. Michael Keaton joaca rolul unui actor marcat de faptul ca a jucat de rolul super-eroului Birdman, adica Batman, adica apogeul carierei lui. Hmmm… foarte multe „roluri” in fraza anterioara, dar un pic de „rol-ception”  nu strica niciodata.

10931119_1556533847932826_5032378948809759520_n

Asadar, Michael Keaton a.k.a. Riggan incearca sa ramana relevant 20 de ani mai tarziu intr-o lume pe care refuza sa o inteleaga. Si ce face omul nostru? Adapteaza o poveste de Raymond Carter pentru Broadway. De aici pana la finalul filmului trecem prin multiple dialoguri filozofice, existentialiste si angoase. Pe bune, muuulta vorbaraie, muuulta, dar bine scrisa, bine jucata si, mai presus te toate, relevanta. Simtit ca dialogul exista nu pentru a expune privitorilor un element esential din poveste, ci pentru a contura personaje tridimesionale credibile… umane, totul este implicit, totul este interiorizat, la fel ca in viata reala.

Birdman nu este un film de popcorn, nu te va relaxa, nu te va lasa sa te odihnesti, te va haitui si te va agresa mental, and you will love each and every long fucking minute of it 😀

Birdman-3

In cazul in care nu ati realizat inca, mi-a placut foarte mult Birdman, foarte mult… nu, nu cred ca explic destul de bine… Birdman mi-a placut FOARTE MULT! Pe langa faptul ca are o distributie de exceptie, Michael Keaton, Zach Galafinakis, Edward Norton, Andrea Riseborough, Amy Ryan, Emma Stone si Naomi Watts, este si foooarte bine scris, jucat si regizat. Nu a existat moment in cele doua ore de vizionare in care nu am simtit ca ma aflam in aceeasi camera cu actorii, un martor inoportun al luptei lor interioare si al tragi-comicului ce asuda prin fiecare por al peliculei.

De asemenea, mi-a placut foarte mult ca Inarritu, presare multiple straturi filozofice in aceasta comedie… neagra (i think). De la tumultul interior, la schizofrenie, la depresie, la esenta artei si felul in care aceasta roade si macina sufletul unui artist, la catharsis, la ignoranta. Si de ce ignoranta? Cine sunt cei ignoranti? Cei care nu inteleg procesul creativ? Cei care din condescendenta si snobism refuza sa caute dincolo de aparente? Hollywood-ul? Cei ce perpetueaza genocidul cultural prin promovarea de semi-talente? Cei care din exces de zel, frica sau prea mult orgoliu dau nastere unei capodopere? Nu stiu. Voi sa imi spuneti!

221-865-645931325

Regizorul ne forteaza sa ne adresam aceste intrebari… si bravo lui! Nu ne da mura in gura subiectul satirei, ci ne lasa pe noi, auditoriul sa tragem propriile conlcuzii. Arta este menita sa fie un vehicul, un recipient mereu pe jumatate gol in care fiecare dintre noi sa turnam mizeria existentialista proprie. Autorul are doar rolul de prim-miscator in tot mecanismul creatiei. Chiar cred ca Inarritu merita o bomboana pentru filmul sau, daca nu, macar un Oscar.

Verdictul meu pentru acest film… 4 portocale din 5 morcovi… 7 pinguini din gradina zoologica. I can’t do this, nu sunt critic de film ca sa pot acorda stele sau sa am un sistem de notare, dar cu siguranta ca in momentul in care va aparea pe Blu-ray, il voi cumpara.

Voi ce parere aveti despre Birdman? L-ati vazut? Ati vrea sa il vedeti?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s