Obsesia pentru filme cu Super Eroi

images

Saptamana trecuta am vazut Big Hero 6, un film de animatie produs de Disney ce are la baza seria de benzi desenate Marvel Big Hero 6, o versiune alternativa, nipona, a echipei Avengers. Initial voiam sa scriu o recenzie, sa spun ca filmul este ok. Previzibil, dar placut de urmarit, adresat unui public mai fraged si cuvinte, cuvinte, cuvinte. Pe masura ce scriam mi-am adus aminte de o tema abordata la master (publicitate/SNSPA) despre mass-media si Super Eroi.

Din moment ce am stabilit ca Big Hero 6 merita vazut macar odata, de dragul divertismentului, voi dedica restul articolului obsesiei pentru filme cu Super Eroi pentru ca e mult mai interesant, cel putin pentru mine.

Primul impuls rational ar fi acela de a concluziona ca acest gen de filme nu reprezinta altceva decat o reactie organica si capitalista, poate chiar lipsita de inspiratie a studiourilor de la Holywood. Personal, nu m-as pripi…

De la inventarea scrisului incoace, si poate chiar mai devreme, diferite culturi au propagat multiple povestiri si mituri despre personaje deosebite, puternice, supranaturale chiar (Ghilgames, Atena, Moise, Beowulf, Chick Norris). Sper Eroul in variata cunoscuta de toata lumea, apare abia in anii ’30, mai precis 1938, odata cu publicarea revistei Action Comics no. 1 pe coperta careia apare pentru prima data Superman.

action_comics_1_superman_by_dolfd

De atunci si pana acum se poate observa o cristalizare masiva a imaginii Super Eroului in mentalul colectiv si in cultura de masa: Superman, Thor, Captain America, Spider-man, Wonder Woman, Batman (chiar daca Batman este mai degraba un simplu muritor cu fonduri nelimitate, o viata dedicata studierii tuturor formelor de arte martiale si, probabil, prea multa cofeina in organism, de dragul argumentului va fi si el SUPER). Poate ca nu ati observat dar super eroii sunt HUGE si aproape omniprezenti in media moderna.

Si nu este de mirare ca ne plac super eroii. Si ei sunt oameni, ca si noi cu probleme si angoase, doar ca ei primesc prin mijloace, miraculoase, stiintifice sau genetice un set de abilitati si puteri dincolo de natura umana si, de cele mai multe ori, acestia isi pun abilitatile in serviciul unor idealuri nobile. Ei lupta pentru cei ce nu se pot apara, fac sacrificii, se confrunta cu propriile lor temeri si tenebre si… ocazional reusesc sa salveze intreaga omenire sau chiar intregul univers (ca in Guardians of the Galaxy).

Deci, de cele mai multe ori in benzile desenate si in filmele cu super eroi observam cum o entitate autoritara aduce ordine in haos… si ajungem la the really juicy stuff. Acelasi fenomen il observam in progresia istoriei. Voi forta putin nota si voi trasa o paralela intre super eroi si… istoria lumii vestice… a SHITLOAD of white dudes, like 90%… probabil…

a58fe523-8ed0-485a-846d-c1c5b7ce74b6

Apare deci „The great man theory”. In „On heroes and hero worship and the heroic in history” de Thomas Carlyle, acesta afirma ca progresul poate exista doar prin faptele unor oameni… mari… mareti (Napoleon, Alexandru cel Mare, Attila etc.)  iar numele pe care acesta il acorda oamenilor mareti este… wait for it… EROI.

Pe de alta parte Herbert Spencer afirma ca Eroul este rezultatului unui cumul de factori (rasa, clasa, domeniu de activitate, sex, afiliatii politice si sociale, NOROC) deci este foarte greu sau chiar imprecis sa atribui ideea de progres unor oameni care au castigat si la un moment dat pierdut razboaie, masacrat mii, cucerit si cuvinte, cuvinte, cuvinte. Istoria da nastere eroilor in aceiasi masura in care eroii scriu istoria.

Simt ca ma distantez prea mult de Super Eroi… asa… luand toate aceste aspecte in considerare mai are relevanta „teoria marelui om”? Eu zic: probabil?

Dragostea noastra colectiva pentru firul narativ si refractarea istoriei prin obiectivul acesteia indica o puternica inclinatie catre valorizarea realizarilor anumitor personaje, fie ele reale sau fictive. Istoria este doar o scena plina de personaje ce modifica si organizeaza lumea prin intermediul puterii ce le-a fost acordata sau pentru care au luptat (Steve Jobs, Ioana D’arc, Einstein, Nelson Mandela, Elvis, Marie Curie) … cam la fel cum fac si Super Eroii.

8e74429fc1f2a77006e039c823fa8631

Acesti oameni au schimbat lumea, dar pentru a savarsi astfel de fapte presupun ca insasi lumea se afla intr-o perioada propice schimbarii. Oamenii mareti schimba lumea, dar simpla lor prezenta indica faptul ca, arta, stiinta, politica, economia se schimba (evident cu muuuuulte sacrificii colaterale). Einstein nu a schimbat de unul singur domeniul stiintei la fel cum nici Elvis nu a schimbat de unul singur industria muzicala. Batman nu va reusi niciodata sa salveze de unul singur orasul Gotham.

Poate ca e vorba de spatii in care regasim o concentratie ridicata de astfel de personaje ce indica iminenta schimbarii: Grecia in antichitate, Italia in timpul renascentismului, Paris in timpul iluminismului, New York… mereu 😀

Si poate ca acelasi lucru se intampla si in mass media prin prezenta abundenta a Super Eroilor. Din anul 2000 pana in 2014, am avut in medie 6 filme cu super eroi pe an. Si chiar nu cred ca este atat de mult vorba despre o aventura tarzie in capitalism pentru ca efecte speciale si pentru ca explozii, pentru ca noi tehnologii si pentru ca lipsa de idei. Poate ca pur si simplu ne aflam intr-un spatiu istoric specific iar abundenta de filme cu Super Eroi spune ceva despre imaginarul si mentalul colectiv al generatiei noastre. Ce sunt filmele cu Super Eroi daca nu mituri moderne, mituri care subliniaza temerile dar si aspiratiile noaste.

Voi ce parere aveti?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s